Ciğer Otu (Pulmonaria Officinalis)

 

ciğer otu

Botanik bilimi sınıflandırmasına göre; hodangiller ailesinden olan ciğer otu, ortalama bir yıllık ömre sahip otsu bir bitkidir. İlkbaharda çiçeklenmekte olan ciğer otu, iklim varyasyonlarına göre değişmekle beraber yaklaşık 30 – 40 santimetrelik boylarda görülmektedir. Bitki ilk çiçeklendiği dönemde bu çiçekler kırmızı renktedir. İlerleyen safhalarda ise çiçeklerin rengi mora doğru değişim gösterir. Ülkemizde özellikle kuzeyde, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişme ortamı bulmakta olan bitki, bunun yanı sıra Orta Avrupa dolaylarında da yetişebilmektedir.

Dik bir gövdeye sahip olan ciğer otu çiçeklerini bu gövdenin en tepesinde yetiştirmektedir. Yapraklar da tek gövdeden ayrılarak kenarlara doğru eğilmiş vaziyette bulunurlar. Yaprakların eni genişçe açılmış, üzerleri beyaz benekli haldedir. Bu yapraklar şekil itibari ile yumurtayı andıran bir yapıya sahiptirler.

Ciğer otu ismi tamamen bitkinin işlevi ile alakalı bir kaynaktan gelmektedir. Pek çok faydalı özelliği ile şifalı bitkiler arasında yer alarak bitkisel tedavi süreçlerinde aktif rol oynayan bitki, uzun süre akciğer tedavisinde kullanıldığı için bu ismi almıştır.

Özellikle göğüs hastalıklarına karşı etkileri ile bilinen ciğer otunun faydaları bundan ibaret değildir. Söz konusu faydalardan bazılarından şu şekilde bahsedilmesi yerinde olacaktır;

  • İçeriğinde bulunan müsilaj sayesinde ciğerleri yumuşatıcı etkisi bulunur,
  • Öksürüklü olarak seyreden hastalıklarda bu öksürüğü kesmeye yardımcı olur,
  • Antiseptik özellikleri dolayısıyla haricen kullanımı yanıklara karşı iyi gelir,
  • Basur rahatsızlığının normale döndürülmesinde etkilidir,
  • Boşaltım yollarına faydaları bulunur ve idrar atımını kolaylaştırır.

Sayılan faydalarından yararlanabilmek adına ciğer otu çiçeklenme dönemindeyken toplanarak gölgede kurutulabilir. Kurutulan bu ciğer otları ilerleyen zamanlarda kullanılmak istendiğinde kaynatılarak tüketilebilir. Ciğer otunun kaynatılması ile elde edilecek çay haricen kullanımlar açısından etkilidir. Örneğin ciğer hastalıklarına karşı kullanılıyorsa bu çayın içilmesi ile istenilen faydalarına ulaşılabilecektir. Yine sindirim sistemine yönelik kullanımlarda da bu yöntem geçerlidir. Haricen kullanımında ise yine kaynatılan bu ciğer otlarından faydalanmak mümkündür. Örneğin yanık tedavisinde kullanılmak üzere bu şekilde kaynadıktan sonra elde edilen ciğer otunun kullanımı faydalı olacaktır.

Yorum bırakın